News

Kelab PJ atasi juara bertahan

Friday, 12 June 2009 20:31

Kriket Elit 2009KLANG, 12 Jun –  Kelab PJ menyingkir juara bertahan, Victoria dari Kuala Lumpur dengan 73 larian untuk mara ke separuh akhir Kejohanan Kriket Elit Bawah 12 Kebangsaan di Bayuemas Oval, di sini, hari ini.

Wakil Selangor itu memastikan kemaraan setelah mengumpulkan angka tinggi; 167-9, seterusnya memberikan tekanan kepada Victoria yang hanya  terdaya melakukan 94 larian.

Kelab PJ akan bertemu juara 2006, Kota Bharu dalam separuh akhir esok, juga di gelanggang sama.  

‘’Kami memastikan yang sukar dapat diatasi dan dalam saingan separuh akhir kelak kami akan merancang peluang untuk menafikan Kota Bharu pula,’’ kata jurulatih berusia 74 tahun dari Kelab PJ, MK Nathan.  

Westlands dari Pulau Pinang turut mara ke separuh akhir untuk bertemu Pekan (Pahang) setelah membelasah Kota Kinabalu dengan 133 larian hari ini.

Pemukul awal, Shaunvinder Singh Furrah menamatkan keperkasaannya pada angka 92 untuk membantu skuad berkenaan melakukan 172-4.

Baca lagi..

 

Kota Bharu, Pekan ke separuh akhir

Thursday, 11 June 2009 21:14

Kriket Elit 2009KLANG, 11 Jun  –  Kota Bharu memastikan tempat ke separuh akhir Kejohanan Kriket Elit Bawah 12 Kebangsaan dengan kemenangan besar 63 larian ke atas Westlands dari Pulau Pinang di Bayuemas Oval, di sini hari ini.

Turut mengiringi juara 2006 dari Kelantan itu ke separuh akhir ialah Pekan dari Pahang yang turut sama memenangi pertemuan kedua apabila juara bertahan, Victoria dari Kuala Lumpur tertiarap dengan 45 larian dalam pertemuan sebelah pagi di gelanggang sama.

Apa pun, antara aksi menarik dalam pertemuan hari kedua ialah pengumpulan larian tinggi keempat-empat pasukan diiringi dengan pelbagai aksi pukulan meleret melepasi sempadan.

‘’Cukup bagus dan kami mengharapkan pemilihan pemain bertaraf tinggi senang dilakukan untuk kemasukan ke Projek Kriket Nasional awal tahun depan,’’ kata pegawai pembangunan Kriket Melayu, Harris Abu Baker.

Westlands yang kalah dalam undian telah dipaksa memadang dengan Kota Bharu mengumpulkan 169-8 dalam peruntukan 25 over. Faiz Ahmad Nasir melakukan 69 larian di samping membaham tiga wiket Weslands yang seterusnya dinamakan pemain terbaik perlawanan berkenaan.

Baca lagi..

 

Kemenangan mudah bagi Pekan, Kota Bharu

Wednesday, 10 June 2009 18:12

Kriket Elit 2009KLANG 10 Jun  - Pekan yang memburu kejuaraan keempat pada Kejohanan Kriket Elit Bawah 12 Kebangsaan semakin menghampiri kenyataan apabila mudah menewaskan Kelab PJ dengan 41 larian dalam saingan di Bayuemas Oval, di sini, hari ini.

Setelah merangkul Perisai Tun Ahmad Sarji pada 2004, 2005 dan 2007, pasukan bandar diraja Pahang itu mengharapkan satu lagi kemenangan esok apabila berhadapan dengan Victoria dari Kuala Lumpur .

‘’Kami bukan memandang rendah skuad dari Kuala Lumpur ini tetapi pasukan kami masih memiliki kelebihan dengan senarai pemukul berkemampuan,’’ kata penyelaras Pekan, A. Hafiz Ishak.

Pekan menghimpun 113-7 dalam peruntukan 25 over tetapi hanya berbalas setakat 72 oleh barisan muda Kelab PJ.

Baca lagi..

 

Pekan mahu kejuaraan keempat

Sunday, 31 May 2009 16:37

Kriket Elit 2009PEKAN - Skuad Pekan yang menjadi pasukan pilihan untuk mara ke babak akhir Kejohanan Kriket Elit Bawah 12 Kebangsaan bermula 10 hingga 14 Jun ini di Bayuemas Oval, Klang menampilkan pasukan daripada empat sekolah bagi memastikan impian untuk bergelar juara dapat dicapai.
 
Pengurusnya, Sulfian Izuddi Deraman yakin, jika semua pemain dapat menonjolkan prestasi terbaik ketika kejohanan, Perisai Tun Ahmad Sarji dapat dimenangi buat kali keempat dalam siri penyertaan skuad ini dalam pertandingan yang turut menawarkan hadiah wang lumayan.
 
Skuad berkenaan menjadi juara pertandingan pada 2004, 2005 dan 2007.
 
Pekan membariskan enam pemain SMK Seri Pekan, tiga dari SK Indera Shahbandar, empat dari SK Kerambit, Lipis dan satu dari SK Sungai Puteri di Rompin.
 
''Semua pemain kawasan pedalaman ini sudah bersedia untuk menayangkan keperkasaan setelah kecundang dalam separuh akhir tahun lalu,'' kata wakil Persatuan Kriket Melayu di Pekan, A. Hafiz Ishak.
 
Kejohanan anjuran Persatuan Kriket Melayu Malaysia sebagai kesinambungan program pembangunannya di seluruh negara hanya membariskan enam pasukan dalam saingan tahun ini.

Baca lagi..

 

Kota Bharu sasar ke babak akhir

Friday, 29 May 2009 18:29

BARISAN pemain Kota Bharu yang merancang untuk mara ke perlawanan akhir Kejohanan Kriket Elit Bawah 12 Kebangsaan tahun ini.KOTA BHARU - Pasukan Kota Bharu yang tersingkir tanpa diduga daripada saingan separuh akhir Kejohanan Kriket Elit Bawah 12 Kebangsaan tahun lalu akan memastikan kegarangan untuk mara ke babak akhir pertandingan musim ini bermula 10 hingga 14 Jun ini di Bayuemas Oval, Klang.
 
Berada dalam kumpulan B bersama Westlands dari Pulau Pinang dan Kota Kinabalu (Sabah), Kota Bharu menjangkakan peluang untuk mara ke separuh akhir tidak menjadi masalah tetapi kerja keras dan kepintaran mencorakkan peluang amat diperlukan untuk ke babak akhir.
 
''Bertarung dalam perlawanan akhir merupakan matlamat utama kami dan jika menghitung nasib dalam peringkat itu, apa jua keputusan boleh terjadi,'' kata wakil Kota Bharu, Zainuddin Harun.
 
Kota Bharu memenangi Perisai Tun Ahmad Sarji pada tahun 2006 dan merupakan antara pusat terbaik Program Pembangunan Kriket Remaja yang dikendalikan oleh Persatuan Kriket Melayu Malaysia dan Persatuan Kriket Kelantan.

Baca lagi..

 

Kota Kinabalu janjikan aksi berani

Friday, 29 May 2009 18:21

BARISAN Kota Kinabalu yang bakal bertarung di Bayuemas Oval kelak.Oleh TL ANG
 
KOTA KINABALU - Penampilan kedua Kota Kinabalu dalam Kejohanan Kriket Elit Bawah 12 Kebangsaan tahun ini menjanjikan aksi lebih maju dan berani untuk menyaingi pasukan pilihan dalam perebutan Perisai Tun Ahmad Sarji bermula 10 hingga 14 Jun ini di Bayuemas Oval, Klang.
 
Setelah memindahkan pusat dari Sekolah Kebangsaan Likas ke SK Kinarut tahun lalu, program pembangunan yang dikendalikan oleh Persatuan Kriket Sabah dan Persatuan Kriket Melayu Malaysia telah menunjukkan peningkatan yang memuaskan semua pihak.
 
Dengan sokongan teknikal dan berada di bawah Program Pembangunan Kriket Remaja kendalian Kriket Melayu, SK Kinarut yang bernaung atas nama Kota Kinabalu sering dipantau prestasi dari semasa ke semasa oleh bekas pemain kebangsaan, Haerul Marsudin dan Siswanto Moksun Hadi serta Setiausaha Persatuan Kriket Sabah, Hatta Patombongi. Turut agresif mengendalikan latihan dengan pelbagai teknik ialah jurulatih berasal dari Pakistan, Hamid A. Khan.

Baca lagi..

 

Pertandingan diperkemaskan

Friday, 29 May 2009 04:53

Kriket Elit 2009KUALA LUMPUR - Kejohanan Kriket Elit Bawah 12 Kebangsaan musim 2009 terpaksa diperkemaskan dengan hanya membenarkan enam barisan terbaik di kalangan pasukan dalam Program Pembangunan Kriket Remaja bersaing untuk merebut Perisai Tun Ahmad Sarji bermula 10 hingga 14 Jun ini di Bayuemas Oval, Klang.

Tanpa menarfikan dua belas lagi pasukan dalam program pembangunan kendalian Persatuan Kriket Melayu Malaysia itu,

penyertaan enam skuad ‘terbaik’ ini diperakukan berpandukan pelbagai faktor positif dalam usaha melahirkan ramai lagi pemain prestasi tinggi dalam sukan kriket di negara ini.

Tahun ini, Kota Kinabalu disenaraikan semula setelah ‘berehat’ selama setahun manakala Gemencheh yang memenangi empat gelaran terdahulu tidak berkemampuan menyertai kejohanan musim 2009.

‘’Kami hanya memilih pasukan serius yang berkehendakkan kemajuan daripada melayan masalah,’’ kata Pegawai Pembangunan dan Teknikal Kriket Melayu, Haris Abu Baker.

Victoria dari Kuala Lumpur selaku juara bertahan seolah-seolah sukar untuk mempertahan gelaran dan berada dalam kumpulan A bersama Pekan dari Pahang dan Kelab PJ (Selangor).

Dua pencabar wakil Kuala Lumpur itu menjanjikan kegarangan; lebih-lebih lagi Pekan yang telah tiga kali mencapai kejuaraan sejak pertandingan ini diperkenalkan pada 1999.

Baca lagi..

   

Kriket Melayu dapat kerjasama Kementerian Pelajaran

Saturday, 23 May 2009 20:30

BARISAN kepimpinan Kriket Melayu (dari kiri), Setiausaha Agung Rosmanizam Abdullah, Ahmad Sarji, Timbalan Presiden, Tan Sri Wan Abdul Rahman Yaacob dan Naib Presiden, Tan Sri Wan Mohd. Zahid Noordin sewaktu mendengar pandangan ahli pada persidangan agung tahun di Bayuemas Oval, Klang.

KLANG - Permainan kriket akan terus dikembangkan di sekolah-sekolah dengan sokongan dan kerjasama erat daripada Kementerian Pelajaran.

Perancangan itu telah diterima dengan baik oleh Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin Jumaat lalu dalam sesi pertemuan dengan Presiden Persatuan Kriket Melayu Malaysia, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid.

Baca lagi..

   

Cabaran Kriket Piala Ketua Pengarah Pelajaran

Sunday, 19 April 2009 16:53

PEMAIN Penang Free mengemukakan rayuan untuk memastikan kapten VI, Faizshal Niaz-Lyn (dua dari kanan) dikeluarkan dalam pertemuan hari kedua pada 19 April di Oval Victoria, Kuala Lumpur.Penang Free mudah tumbangkan VI

KUALA LUMPUR, 19 April - Juara bertahan, Sekolah Menengah Kebangsaan Penang Free menayangkan kagarangan dengan membaham Sekolah Menengah Kebangsaan Victoria (VI), Kuala Lumpur dengan ining dan 68 larian dalam

Cabaran Kriket Piala Ketua Pengarah Pelajaran di Oval Victoria , hari ini.

Baca Lagi..

   

Sri Lanka pertahan kejuaraan

Sunday, 05 April 2009 21:36

International Under 15 Cricket ChallengeKLANG 5 April - Sri Lanka mengekalkan kejuaraan Cabaran Kriket Bawah 15 Antarabangsa sekali gus merangkul Trofi Tuanku Ja'afar apabila mengetepikan Malaysia dengan enam wiket dalam saingan berat sebelah di Bayuemas Oval di sini hari ini.
 
Malaysia terjebak dengan tekanan apabila dipaksa memukul pada sesi pagi dalam sekitaran lembap dan tindakan pelawat yang memenangi undian itu memusnahkan lima wiket skuad negara dalam hanya 5.5 over.
 
''Semua pemukul harapan dipulangkan ke astaka dan Malaysia berada dalam situasi amat tertekan.

Baca lagi..

   

Sri Lanka terlalu garang

Friday, 03 April 2009 19:17

International Under 15 Cricket ChallengeKLANG, 3 April - Malaysia masih terpaksa tunduk dengan keperkasaan pemukul Sri Lanka setelah tumbang dengan 130 larian dalam perlawanan terakhir pusingan awal Cabaran Kriket Bawah 15 Antarabangsa di Bayuemas Oval, hari ini.
 
Sri Lanka yang mempelawa Malaysia memadang terdahulu ternyata memberi kesan positif kepada pengumpulan larian skuad pelawat sehingga mengumpulkan 231 larian untuk enam wiket dalam peruntukan maksimum 40 over. Pemukul pembukaan kerdil, Kausal Mendis bergaya dengan 60 larian dan bergandingan hebat dengan Prasansana Jayamanna yang melakukan 64 larian.

Baca lagi..

   

Page 55 of 57