News

Bukit Petaling, Pekan layak ke pusingan akhir

Sunday, 14 February 2016 22:44

KUALA LUMPUR - Bukit Petaling dan Pekan mara ke pusingan akhir Kriket Elit Bawah 12 Kebangsaan bermula 23 hingga 29 Mei ini setelah melepasi saingan kelayakan di Bayuemas Oval pada 13 Februari 2016.

Bukit Petaling dari Kuala Lumpur menang kedua-dua perlawanan kelayakan manakala Pekan (Pahang) mara setelah menewaskan Kuala Lipis, juga dari Pahang, dengan enam wiket.

Baca lagi..

 

Tiga pasukan bersaing dalam kelayakan Kriket Elit Bawah 12

Wednesday, 20 January 2016 20:52

 
KUALA LUMPUR - Tiga pasukan akan bersaing dalam pusingan kelayakan Kriket Elit Bawah 12 Kebangsaan 13 Februari ini bagi menggenapkan sepuluh pasukan berentap dalam pusingan akhir mulai 23 hingga 29 Mei kelak.

Bukit Petaling dari Kuala Lumpur yang kembali aktif akan bertemu juara 2014, Kuala Lipis dan Pekan dari Pahang dalam pertemuan tiga penjuru di Bayuemas Oval yang menyediakan format 15 over.

Baca lagi..

 

Pegawai kementerian, Kriket Melayu bermesyuarat di Kuala Lipis

Sunday, 17 January 2016 21:44

KUALA LUMPUR - Pegawai kanan Bahagian Sukan Kementerian Pendidikan dan beberapa anggota majlis Persatuan Kriket Melayu akan ke Kuala Lipis, Pahang bulan depan bagi membincang dan mendapat maklum balas mengenai  perkembangan terkini pembangunan kriket di daerah itu.

Dalam mesyuarat perancangan kriket 2016 yang dipengerusikan oleh Ketua Sektor Pendidikan Sukan kementerian itu, Dr. Zuber Hassan di Putrajaya minggu lepas, telah diumumkan bahawa suatu laporan terkini akan dibentangkan oleh Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford, Rosidah Kamaludin.

Baca lagi..

 

Tujuh sekolah berentap dalam perebutan Piala Ketua Pengarah Pelajaran

Tuesday, 12 January 2016 21:00

PUTRAJAYA - Tujuh pasukan akan berentap dalam Cabaran Projek Kriket Nasional bagi merebut Piala Ketua Pengarah Pelajaran tahun ini dengan penampilan tiga pasukan baharu.

Tiga pasukan yang akan membuat penampilan pertama kali ialah Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Titiwangsa, Kuala Lumpur; Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford, Kuala Lipis, Pahang dan SMK Tengku Indra Petra, Gua Musang, Kelantan.

Baca lagi..

 

Gua Musang terima ramai pemain dalam program kriket

Monday, 04 January 2016 20:28

GUA MUSANG - Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Indra Petra (TIP) di sini yang merupakan sebuah sekolah Projek Kriket Nasional melakukan pengambilan besar pemain ke program berkenaan bagi musim 2016.

Dalam sesi pendaftaran pelajar kriket yang memasuki tingkatan satu tahun ini, sekolah itu menerima lapan pemain daripada program bawah 12 Persatuan Kriket Melayu Malaysia dari pusat Machang, Kota Bharu (Kelantan), Kuala Langat dan Bayuemas dari Selangor.

Baca lagi..

 

Kriket Melayu masih menunggu tarikh pertemuan

Monday, 14 December 2015 21:14

KUALA LUMPUR - Persatuan Kriket Malaysia (MCA) masih belum lagi memberikan tarikh mesyuarat susulan dengan badan pembangunan kriket di Malaysia, Persatuan Kriket Melayu Malaysia.

Timbalan Setiausaha Kriket Melayu, M. Najib Hassan berkata pihaknya masih lagi menunggu ketetapan MCA mengenai pertemuan yang dirancang selepas mesyuarat kedua-dua badan berkenaan yang turut dihadiri Yang Dipertua Kriket Melayu, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid 25 November lepas.

Baca lagi..

 

Kumpulan baharu harungi misi berat di Australia

Monday, 07 December 2015 21:06

KUALA LUMPUR - Pasukan kriket bawah 18 Melayu Malaysia akan mengharungi lima perlawanan ujian dalam siri latihan pendedahan di Perth, Australia bermula 8 hingga 15 Disember 2015 dengan jangkaan dapat mengulangi kecemerlangan aksi musim lepas.

Dalam 'ujian' tahun lalu, Melayu Malaysia memenangi empat perlawanan manakala pertemuan kelima berkesudahan seri.

Baca lagi..

   

Skuad perempuan Melayu Malaysia resah kegarangan lawan

Saturday, 14 November 2015 21:35

KUALA LUMPUR - Status sebagai naib juara tahun lepas membimbangkan pasukan Melayu Malaysia menjelang Cabaran Kriket Perempuan Antarabangsa Chiang Mai bermula 17 November 2015.

Dengan penyertaan pasukan yang lebih kental berbanding tahun lalu, Melayu Malaysia yang rata-rata dibarisi pemain bawah 15 tahun terpaksa mengharungi pertemuan 25 over pertama menentang Thailand A diikuti bertemu Kuwait dan seterusnya, Singapura.

Baca lagi..

   

Kriket: Kampung Gadong sasar cemerlang dalam 5 tahun

Thursday, 12 November 2015 18:16

REMBAU - Pembangunan kriket di Kampung Gadong, Rembau akan mengharungi program peningkatan prestasi dalam lima tahun khusus bagi pemain bagi peringkat usia bawah 12 tahun.

Pembangunan ini bakal digerakkan serentak dengan pembinaan kemudahan asas terutama sekali lapangan tengah dan gelanggang latihan (nets) dengan kerjasama Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Rembau, Negeri Sembilan.

Baca lagi..

   

Anwar dipilih pemain kriket terbaik liga di Afrika Selatan

Tuesday, 10 November 2015 21:12

KUALA LUMPUR - Pemutar kidal, Anwar A. Rahman beraksi cemerlang di Afrika Selatan apabila dipilih pemain terbaik, Cricket Club South Africa Player of the Week dalam liga antara kelab di seluruh negara itu minggu lepas.

Anwar, 19, pemain Persatuan Kriket Melayu Malaysia yang mewakili Ottoman Cricket Club dalam liga teratas (1A) Western Province CA meranapkan lapan wiket lawan sewaktu pertemuan ining dengan Claremont CC pada 7 November 2015.. Claremont CC memiliki khidmat dua pemain County Inggeris.

Baca lagi..

   

Pusat kriket bawah 12 diwujudkan semula di Melaka

Monday, 09 November 2015 21:06

MELAKA - Sebuah pusat kriket bagi kumpulan peringkat usia bawah 12 tahun akan diwujudkan semula di Melaka selepas dua tahun direhatkan.

Persatuan Kriket Melayu Malaysia akan memilih sebuah pusat baru yang dinamakan Tranquerah dengan penampilan beberapa sekolah sekitar kawasan berkenaan di bawah pengawasan Sekolah Kebangsaan Tengkera 1 di bandar Melaka.

Baca lagi..

   

Page 20 of 56