News

Gua Musang terima ramai pemain dalam program kriket

Monday, 04 January 2016 20:28

GUA MUSANG - Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Indra Petra (TIP) di sini yang merupakan sebuah sekolah Projek Kriket Nasional melakukan pengambilan besar pemain ke program berkenaan bagi musim 2016.

Dalam sesi pendaftaran pelajar kriket yang memasuki tingkatan satu tahun ini, sekolah itu menerima lapan pemain daripada program bawah 12 Persatuan Kriket Melayu Malaysia dari pusat Machang, Kota Bharu (Kelantan), Kuala Langat dan Bayuemas dari Selangor.

Baca lagi..

 

Kriket Melayu masih menunggu tarikh pertemuan

Monday, 14 December 2015 21:14

KUALA LUMPUR - Persatuan Kriket Malaysia (MCA) masih belum lagi memberikan tarikh mesyuarat susulan dengan badan pembangunan kriket di Malaysia, Persatuan Kriket Melayu Malaysia.

Timbalan Setiausaha Kriket Melayu, M. Najib Hassan berkata pihaknya masih lagi menunggu ketetapan MCA mengenai pertemuan yang dirancang selepas mesyuarat kedua-dua badan berkenaan yang turut dihadiri Yang Dipertua Kriket Melayu, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid 25 November lepas.

Baca lagi..

 

Kumpulan baharu harungi misi berat di Australia

Monday, 07 December 2015 21:06

KUALA LUMPUR - Pasukan kriket bawah 18 Melayu Malaysia akan mengharungi lima perlawanan ujian dalam siri latihan pendedahan di Perth, Australia bermula 8 hingga 15 Disember 2015 dengan jangkaan dapat mengulangi kecemerlangan aksi musim lepas.

Dalam 'ujian' tahun lalu, Melayu Malaysia memenangi empat perlawanan manakala pertemuan kelima berkesudahan seri.

Baca lagi..

 

Skuad perempuan Melayu Malaysia resah kegarangan lawan

Saturday, 14 November 2015 21:35

KUALA LUMPUR - Status sebagai naib juara tahun lepas membimbangkan pasukan Melayu Malaysia menjelang Cabaran Kriket Perempuan Antarabangsa Chiang Mai bermula 17 November 2015.

Dengan penyertaan pasukan yang lebih kental berbanding tahun lalu, Melayu Malaysia yang rata-rata dibarisi pemain bawah 15 tahun terpaksa mengharungi pertemuan 25 over pertama menentang Thailand A diikuti bertemu Kuwait dan seterusnya, Singapura.

Baca lagi..

 

Kriket: Kampung Gadong sasar cemerlang dalam 5 tahun

Thursday, 12 November 2015 18:16

REMBAU - Pembangunan kriket di Kampung Gadong, Rembau akan mengharungi program peningkatan prestasi dalam lima tahun khusus bagi pemain bagi peringkat usia bawah 12 tahun.

Pembangunan ini bakal digerakkan serentak dengan pembinaan kemudahan asas terutama sekali lapangan tengah dan gelanggang latihan (nets) dengan kerjasama Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Rembau, Negeri Sembilan.

Baca lagi..

 

Anwar dipilih pemain kriket terbaik liga di Afrika Selatan

Tuesday, 10 November 2015 21:12

KUALA LUMPUR - Pemutar kidal, Anwar A. Rahman beraksi cemerlang di Afrika Selatan apabila dipilih pemain terbaik, Cricket Club South Africa Player of the Week dalam liga antara kelab di seluruh negara itu minggu lepas.

Anwar, 19, pemain Persatuan Kriket Melayu Malaysia yang mewakili Ottoman Cricket Club dalam liga teratas (1A) Western Province CA meranapkan lapan wiket lawan sewaktu pertemuan ining dengan Claremont CC pada 7 November 2015.. Claremont CC memiliki khidmat dua pemain County Inggeris.

Baca lagi..

 

Pusat kriket bawah 12 diwujudkan semula di Melaka

Monday, 09 November 2015 21:06

MELAKA - Sebuah pusat kriket bagi kumpulan peringkat usia bawah 12 tahun akan diwujudkan semula di Melaka selepas dua tahun direhatkan.

Persatuan Kriket Melayu Malaysia akan memilih sebuah pusat baru yang dinamakan Tranquerah dengan penampilan beberapa sekolah sekitar kawasan berkenaan di bawah pengawasan Sekolah Kebangsaan Tengkera 1 di bandar Melaka.

Baca lagi..

   

Kementerian bimbang prestasi kriket merosot di Kuala Lipis

Wednesday, 04 November 2015 18:51

KUALA LUMPUR - Bahagian Sukan Kementerian Pendidikan akan mengadakan suatu mesyuarat penyelarasan dengan Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Lipis tidak lama lagi bagi membincangkan dengan serius pembangunan kriket di daerah berkenaan di samping mencari calon penyelaras di Projek Kriket Nasional di Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford.

Ketua Sektor Pendidikan Sukan, Kementerian Pendidikan, Dr. Zuber Hassan berkata, mesyuarat berkenaan akan dilangsungkan dengan kadar segera  berikutan laporan daripada Persatuan Kriket Melayu Malaysia bahawa prestasi keseluruhan Projek Kriket Nasional dan Program Pembangunan Kriket Remaja bagi kumpulan bawah 12 di daerah itu sudah menurun.

Baca lagi

   

Melayu Malaysia bakal pertahan kegarangan di Sri Lanka

Monday, 02 November 2015 20:49

KUALA LUMPUR – Pasukan kriket bawah 14 Melayu Malaysia akan memastikan kegarangan aksi seperti musim-musim lepas akan dikekalkan sewaktu mengharungi siri perlawanan pendedahan  di Sri Lanka bermula 4 hingga 13 November 2015.

Tahun 2014, barisan bawah 14 Melayu Malaysia cuma kalah satu perlawanan apabila bersaing dengan pasukan bawah 14 tempatan yang ternama.

Baca lagi..

   

Pembangunan menyeluruh kriket di Gua Musang

Sunday, 01 November 2015 19:55

KUALA LUMPUR - Gua Musang akan memberi penumpuan menyeluruh kepada pembangunan kriket sejak pengenalan sukan itu bermula di perkampungan Orang Asli pada tahun 2011.
 
Pegawai Pendidikan Daerah Gua Musang, Zahari Othman mengumumkan suatu pelan pembangunan kriket sudah pun dirancang bersama Persatuan Kriket Melayu Malaysia dan meletakkan sasaran tiga tahun bagi menyerlahkan pencapaian di pusat Projek Kriket Nasional-Pembangunan Menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Indra Petra.

Baca lagi..

   

Tiga pemain Kriket Melayu dipilih beraksi di Afrika Selatan

Sunday, 25 October 2015 11:57

KUALA LUMUR - Tiga pemain Persatuan Kriket Melayu Malaysia akan mengharungi sesi penempatan selama enam bulan apabila dipilih beraksi dalam Liga A Western Province di Afrika Selatan.

Tiga pemain itu ialah Noor Afif A. Saufee dan Anwar A. Rahman dari pusat prestasi tinggi Kriket Melayu di Universiti Kebangsaan Malaysia dan Azwar Tajri dari pusat di Asia Pacific University.

Baca lagi..

   

Page 21 of 56