News

Anwar dipilih pemain kriket terbaik liga di Afrika Selatan

Tuesday, 10 November 2015 21:12

KUALA LUMPUR - Pemutar kidal, Anwar A. Rahman beraksi cemerlang di Afrika Selatan apabila dipilih pemain terbaik, Cricket Club South Africa Player of the Week dalam liga antara kelab di seluruh negara itu minggu lepas.

Anwar, 19, pemain Persatuan Kriket Melayu Malaysia yang mewakili Ottoman Cricket Club dalam liga teratas (1A) Western Province CA meranapkan lapan wiket lawan sewaktu pertemuan ining dengan Claremont CC pada 7 November 2015.. Claremont CC memiliki khidmat dua pemain County Inggeris.

Baca lagi..

 

Pusat kriket bawah 12 diwujudkan semula di Melaka

Monday, 09 November 2015 21:06

MELAKA - Sebuah pusat kriket bagi kumpulan peringkat usia bawah 12 tahun akan diwujudkan semula di Melaka selepas dua tahun direhatkan.

Persatuan Kriket Melayu Malaysia akan memilih sebuah pusat baru yang dinamakan Tranquerah dengan penampilan beberapa sekolah sekitar kawasan berkenaan di bawah pengawasan Sekolah Kebangsaan Tengkera 1 di bandar Melaka.

Baca lagi..

 

Kementerian bimbang prestasi kriket merosot di Kuala Lipis

Wednesday, 04 November 2015 18:51

KUALA LUMPUR - Bahagian Sukan Kementerian Pendidikan akan mengadakan suatu mesyuarat penyelarasan dengan Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Lipis tidak lama lagi bagi membincangkan dengan serius pembangunan kriket di daerah berkenaan di samping mencari calon penyelaras di Projek Kriket Nasional di Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford.

Ketua Sektor Pendidikan Sukan, Kementerian Pendidikan, Dr. Zuber Hassan berkata, mesyuarat berkenaan akan dilangsungkan dengan kadar segera  berikutan laporan daripada Persatuan Kriket Melayu Malaysia bahawa prestasi keseluruhan Projek Kriket Nasional dan Program Pembangunan Kriket Remaja bagi kumpulan bawah 12 di daerah itu sudah menurun.

Baca lagi

 

Melayu Malaysia bakal pertahan kegarangan di Sri Lanka

Monday, 02 November 2015 20:49

KUALA LUMPUR – Pasukan kriket bawah 14 Melayu Malaysia akan memastikan kegarangan aksi seperti musim-musim lepas akan dikekalkan sewaktu mengharungi siri perlawanan pendedahan  di Sri Lanka bermula 4 hingga 13 November 2015.

Tahun 2014, barisan bawah 14 Melayu Malaysia cuma kalah satu perlawanan apabila bersaing dengan pasukan bawah 14 tempatan yang ternama.

Baca lagi..

 

Pembangunan menyeluruh kriket di Gua Musang

Sunday, 01 November 2015 19:55

KUALA LUMPUR - Gua Musang akan memberi penumpuan menyeluruh kepada pembangunan kriket sejak pengenalan sukan itu bermula di perkampungan Orang Asli pada tahun 2011.
 
Pegawai Pendidikan Daerah Gua Musang, Zahari Othman mengumumkan suatu pelan pembangunan kriket sudah pun dirancang bersama Persatuan Kriket Melayu Malaysia dan meletakkan sasaran tiga tahun bagi menyerlahkan pencapaian di pusat Projek Kriket Nasional-Pembangunan Menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Indra Petra.

Baca lagi..

 

Tiga pemain Kriket Melayu dipilih beraksi di Afrika Selatan

Sunday, 25 October 2015 11:57

KUALA LUMUR - Tiga pemain Persatuan Kriket Melayu Malaysia akan mengharungi sesi penempatan selama enam bulan apabila dipilih beraksi dalam Liga A Western Province di Afrika Selatan.

Tiga pemain itu ialah Noor Afif A. Saufee dan Anwar A. Rahman dari pusat prestasi tinggi Kriket Melayu di Universiti Kebangsaan Malaysia dan Azwar Tajri dari pusat di Asia Pacific University.

Baca lagi..

 

UKM cemas sebelum rangkul kejuaraan kriket antara varsiti

Saturday, 17 October 2015 21:06

KUALA LUMPUR - Univerisiti Kebangsaan Malaysia (UKM) terus menguasai saingan Kriket Undangan Antara Varsiti Antarabangsa apabila menang tipis dengan dua wiket ke atas pendatang baru, BMS Northumbria University dari Sri Lanka dalam babak akhir di Bayuemas Oval, Klang pada 17 Oktober 2015.

BMS Northumbria University yang memukul terdahulu bergaya pada kedudukan 80-1 dalam sepuluh over pertama tetapi pengumpulan larian sedikit perlahan melepasi 20 over. Pelawat hanya melakukan 173 setelah menamatkan pukulan dalam 38.3 over.

Baca lagi..

   

Sir Syed University of Engineering di tangga ketiga

Friday, 16 October 2015 18:53

KUALA LUMPUR - Sir Syed University of Engineering dari Pakistan menduduki tangga ketiga saingan Kriket Undangan Antara Varsiti Antarabangsa apabila mengatasi Daffodil International University dari Bangladesh dengan 77 larian di Bayuemas Oval, Klang pada 16 Oktober 2015.

Naib juara tahun lepas, Christ University pula berjaya mendapat tempat kelima setelah menumbangkan Nanyang Technological University dari Singapura dengan 33 larian di UKM Oval, Bangi.

Baca lagi..

   

UKM mara dengan kemenangan tipis

Thursday, 15 October 2015 20:50

KUALA LUMPUR - Juara bertahan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menang tipis dengan lapan larian ke atas Sir Syed University of Engineering dalam pusingan kedua di Bayuemas Oval, Klang pada 15 Oktober 2015.

Dengan kemenangan itu, UKM akan bertemu BMS Northumbria University dari Sri Lanka dalam babak akhir juga di Bayuemas Oval 17 Oktober ini.

Baca lagi..

   

UKM, BMS Northumbria University yakin mara

Wednesday, 14 October 2015 21:29

KUALA LUMPUR - BMS Northumbria University dari Sri Lanka menduduki tangga teratas kumpulan B apabila menumbangkan Sir Syed University of Engineering dari Pakistan dengan empat wiket dalam saingan Kriket Undangan Antara Varsiti Antarabangsa di UKM Oval, Bangi pada 14 Oktober 2015.

Dengan kedudukan berkenaan, Northumbria University akan bertemu naib johan kumpulan A, Daffodil International University (Bangladesh) dalam pusingan kedua pada 15 Oktober. Daffodil membenam wakil Singapura, Nanyang Technological University dengan 163 larian di Bayuemas Oval, Klang pada 14 Oktober.

 

Baca lagi..

   

Wakil Bangladesh hampir kejutkan UKM

Tuesday, 13 October 2015 21:02

KUALA LUMPUR - Juara bertahan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menang tipis empat larian ke atas Daffodil International University dari Bangladesh dalam saingan Kriket Undangan Antara Varsiti Antarabangsa di UKM Oval, Bangi pada 13 Oktober 2015.

Dengan hanya 169 larian, tuan rumah cemas sebelum menamatkan pukulan lawan setakat 165 dalam 38.4 over.

Baca lagi..

   

Page 10 of 45