News

Sri Lanka yakin bersaing dalam babak akhir

Tuesday, 05 April 2016 20:49

KUALA LUMPUR - Juara bertahan, Sri Lanka terus menguasai perlawanan hari ketiga Cabaran Kriket Bawah 15 Kebangsaan dengan kemenangan besar; 170 larian ke atas India di RSC Kiara pada 5 April 2016.

India yang tumpas kepada Melayu Malaysia pada 4 April  mengumpulkan angka paling rendah (27 larian) dalam sejarah pertandingan itu sejak tahun 2004. Sri Lanka melakukan 197 larian sewaktu memukul pada sesi pagi.

Baca lagi..

 

Kejayaan luar dugaan bagi Melayu Malaysia

Monday, 04 April 2016 20:30

KUALA LUMPUR - Melayu Malaysia mencapai kejayaan luar dugaan apabila berjaya mengatasi India dengan tiga wiket menerusi perhitungan kaedah Duckworth-Lewis dalam Cabaran Kriket Bawah 15 Antarabangsa di Bayuemas Oval pada 4 April 2016.

Selepas hujan menghentikan permainan pada over ke-29, Melayu Malaysia ketika itu berkedudukan 96-6 dalam misi mengejar angka India berjumlah 147.

Baca lagi..

 

Melayu Malaysia atasi Bangladesh dengan 12 larian

Sunday, 03 April 2016 21:44

KUALA LUMPUR - Tuan rumah, Melayu Malaysia mengiringi juara bertahan, Sri Lanka untuk memenangi perlawanan hari pertama Cabaran Kriket Bawah 15 Antarabangsa pada 3 April 2016.

Sri Lanka juara sembilan kali kejohanan bagi merebut Trofi Tuanku Ja'afar itu mengatasi pemenang ketiga tahun lepas, Afrika Selatan dengan tujuh wiket di RSC Kiara.

Baca lagi..

 

Bukit Petaling, Pekan layak ke pusingan akhir

Sunday, 14 February 2016 22:44

KUALA LUMPUR - Bukit Petaling dan Pekan mara ke pusingan akhir Kriket Elit Bawah 12 Kebangsaan bermula 23 hingga 29 Mei ini setelah melepasi saingan kelayakan di Bayuemas Oval pada 13 Februari 2016.

Bukit Petaling dari Kuala Lumpur menang kedua-dua perlawanan kelayakan manakala Pekan (Pahang) mara setelah menewaskan Kuala Lipis, juga dari Pahang, dengan enam wiket.

Baca lagi..

 

Tiga pasukan bersaing dalam kelayakan Kriket Elit Bawah 12

Wednesday, 20 January 2016 20:52

 
KUALA LUMPUR - Tiga pasukan akan bersaing dalam pusingan kelayakan Kriket Elit Bawah 12 Kebangsaan 13 Februari ini bagi menggenapkan sepuluh pasukan berentap dalam pusingan akhir mulai 23 hingga 29 Mei kelak.

Bukit Petaling dari Kuala Lumpur yang kembali aktif akan bertemu juara 2014, Kuala Lipis dan Pekan dari Pahang dalam pertemuan tiga penjuru di Bayuemas Oval yang menyediakan format 15 over.

Baca lagi..

 

Pegawai kementerian, Kriket Melayu bermesyuarat di Kuala Lipis

Sunday, 17 January 2016 21:44

KUALA LUMPUR - Pegawai kanan Bahagian Sukan Kementerian Pendidikan dan beberapa anggota majlis Persatuan Kriket Melayu akan ke Kuala Lipis, Pahang bulan depan bagi membincang dan mendapat maklum balas mengenai  perkembangan terkini pembangunan kriket di daerah itu.

Dalam mesyuarat perancangan kriket 2016 yang dipengerusikan oleh Ketua Sektor Pendidikan Sukan kementerian itu, Dr. Zuber Hassan di Putrajaya minggu lepas, telah diumumkan bahawa suatu laporan terkini akan dibentangkan oleh Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford, Rosidah Kamaludin.

Baca lagi..

 

Tujuh sekolah berentap dalam perebutan Piala Ketua Pengarah Pelajaran

Tuesday, 12 January 2016 21:00

PUTRAJAYA - Tujuh pasukan akan berentap dalam Cabaran Projek Kriket Nasional bagi merebut Piala Ketua Pengarah Pelajaran tahun ini dengan penampilan tiga pasukan baharu.

Tiga pasukan yang akan membuat penampilan pertama kali ialah Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Titiwangsa, Kuala Lumpur; Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford, Kuala Lipis, Pahang dan SMK Tengku Indra Petra, Gua Musang, Kelantan.

Baca lagi..

   

Gua Musang terima ramai pemain dalam program kriket

Monday, 04 January 2016 20:28

GUA MUSANG - Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Indra Petra (TIP) di sini yang merupakan sebuah sekolah Projek Kriket Nasional melakukan pengambilan besar pemain ke program berkenaan bagi musim 2016.

Dalam sesi pendaftaran pelajar kriket yang memasuki tingkatan satu tahun ini, sekolah itu menerima lapan pemain daripada program bawah 12 Persatuan Kriket Melayu Malaysia dari pusat Machang, Kota Bharu (Kelantan), Kuala Langat dan Bayuemas dari Selangor.

Baca lagi..

   

Kriket Melayu masih menunggu tarikh pertemuan

Monday, 14 December 2015 21:14

KUALA LUMPUR - Persatuan Kriket Malaysia (MCA) masih belum lagi memberikan tarikh mesyuarat susulan dengan badan pembangunan kriket di Malaysia, Persatuan Kriket Melayu Malaysia.

Timbalan Setiausaha Kriket Melayu, M. Najib Hassan berkata pihaknya masih lagi menunggu ketetapan MCA mengenai pertemuan yang dirancang selepas mesyuarat kedua-dua badan berkenaan yang turut dihadiri Yang Dipertua Kriket Melayu, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid 25 November lepas.

Baca lagi..

   

Kumpulan baharu harungi misi berat di Australia

Monday, 07 December 2015 21:06

KUALA LUMPUR - Pasukan kriket bawah 18 Melayu Malaysia akan mengharungi lima perlawanan ujian dalam siri latihan pendedahan di Perth, Australia bermula 8 hingga 15 Disember 2015 dengan jangkaan dapat mengulangi kecemerlangan aksi musim lepas.

Dalam 'ujian' tahun lalu, Melayu Malaysia memenangi empat perlawanan manakala pertemuan kelima berkesudahan seri.

Baca lagi..

   

Skuad perempuan Melayu Malaysia resah kegarangan lawan

Saturday, 14 November 2015 21:35

KUALA LUMPUR - Status sebagai naib juara tahun lepas membimbangkan pasukan Melayu Malaysia menjelang Cabaran Kriket Perempuan Antarabangsa Chiang Mai bermula 17 November 2015.

Dengan penyertaan pasukan yang lebih kental berbanding tahun lalu, Melayu Malaysia yang rata-rata dibarisi pemain bawah 15 tahun terpaksa mengharungi pertemuan 25 over pertama menentang Thailand A diikuti bertemu Kuwait dan seterusnya, Singapura.

Baca lagi..

   

Page 10 of 46